The Leading eBooks Store Online 4,138,907 members ⚫ 1,351,551 ebooks

New to eBooks.com?

Learn more

De planologie van mobiliteit

De planologie van mobiliteit by Luca Bertolini
Buy this eBook
US$ 12.25
(If any tax is payable it will be calculated and shown at checkout.)

Luca Bertolini stelt in zijn oratie dat het leven in een mobiele samenleving beleidsmakers met bijzondere dilemma's confronteert. Contemporaine leefstijlen en bedrijfsmatige praktijken zijn sterk afhankelijk van mobiliteit. Mensen wonen op de ene plek, werken op een tweede, en recreëren of socialiseren op nog eens een derde. De productie en consumptie van goederen en diensten zijn ruimtelijk diffuse, wereldomvattende processen. Tegelijkertijd zijn de negatieve effecten van mobiliteit, en het besef daarvan, groot. De zorg over files, energieverbruik, schadelijke emissies, verkeersveiligheid, geluidsoverlast en het doorsnijden van buurten en landschappen neemt met de dag toe.

Bertolini betoogt dat ruimtelijk en mobiliteitsbeleid de unieke kansen en bedreigingen van deze situatie dient te herkennen en op te vangen.

Volgens hem is er echter een grote spanning tussen de grenzeloze, dynamische 'actieruimtes' van huishoudens en bedrijven, en de sterk territoriaal en sectoraal afgebakend arena's van beleid. Een planologie van de mobiliteit, die de diepgaande verwevenheid van mobiliteit en ruimtelijke vraagstukken weet uiteen te rafelen en te beheersen, is nodig. Deze moet echter ook met de vele, hardnekkige onzekerheden op dit gebied weten om te gaan. Bertolini vindt dat alleen een veel intensievere én kritischere uitwisseling tussen wetenschap en praktijk dit teweeg kan brengen.
Amsterdam University Press; January 2009
28 pages; ISBN 9789048511082
Read online, or download in secure PDF format
Title: De planologie van mobiliteit
Author: Luca Bertolini